28 Aralık 2010 Salı

61 Yaşındaki Sıradışı Atlet: Cliff Young



Avustralya her yıl Sdyney’den Melbourne’ye kadar olan 875 kilometrelik dayanıklılık yarışına ev sahipliği yapar. Bu yarış dünyanın en zor yarışı olarak adlandırılır ve dünyanın en iyi atletleri bu yarışa katılmak için Sdyney’e gelirler. Bu atletler genellikle 30 yaş altı, en gelişmiş koşu kıyafetlerine sahip atletlerdir.

1983 yılında bu atletler büyük bir sürpriz ile karşılaştılar. Yarış günü Cliff Young (8 Şubat 1922 – 2 Kasım 2003) adında bir adam iş önlüğü ve üzerine galoş geçirdiği iş botlarıyla ortaya çıktı. Herkes bu adamın yarışı izlemek için geldiğini düşünüyordu; ne de olsa Cliff 61 yaşındaydı.

Cliff numarasını almak üzere kayıt masasına geldiğinde herkes onun yarışa katılacağını anlamıştı. Dünyanın en iyi 150 atletiyle birlikte koşacaktı.

Herkes onun çılgınca bir şakanın oyuncusu olduğunu düşünüyordu ama basın merakla onu izliyordu. 64 göğüs numarası ile özel ve pahalı yarış kıyafetleri içinde bekleyen diğer yarışçıların yanına geldi. Kameralar ona odaklandı ve muhabirler ona sorular sormaya başladılar:

“Kimsin ve ne yapıyorsun?”
“Ben Cliff Young. Melbourne’nin dışında, koyunları güttüğümüz geniş bir çiftlikten geliyorum.”
“Gerçekten bu yarışta koşacak mısın?”
“Elbette.”
“Sponsorun var mı?”
“Hayır.”
“O zaman koşamazsın.”
“Tabii ki de koşarım.” dedi Cliff. “Ben at veya 4 tekerlekli herhangi bir aracın parasını karşılayamadığımız bir çiftlikte büyüdüm. Ancak 4 sene önce bir araç alabildik. Ne zaman fırtına yaklaşsa hemen koşup bütün sürüyü toplamam gerekiyordu. 2000 koyunumuz ve 8 kilometre kare arazimiz vardı. Bazen onları toplamak 2 ya da 3 günümü alırdı ama onları yakalardım. Bu yarışı bitirebileceğime inanıyorum. Alt tarafı 5 gün; sürüyü kovaladığımdan 2 gün fazla.”

Maraton başladığında tüm yarışçılar Cliff’i geride bıraktılar. İzleyenler ona bakıp gülüyorlardı çünkü doğru şekilde koşmuyordu; rahat ve bir amatör gibi koşuyordu.

Şimdi 61 yaşındaki ağzında diş dahi bulunmayan Beech Forest’li patates çiftçisi, dünyanın en iyi atletleriyle bu son derece zorlu yarışta koşuyordu.

Yarışa katılan tüm atletler yarışı bitirmenin 7 gün alacağını ve bunun için günde yaklaşık 18 saat koşup 6 saat uyunması gerektiğini biliyordu. Ama Cliff Young bunu bilmiyordu.

Sabah olduğunda yarışı takip eden insanlar sabah haberlerinde başka bir sürprizle daha karşılaştılar. Cliff hala yarıştaydı ve bütün gece Mittagong adı verilen şehre kadar koşmuştu. Görünüşe göre Cliff ilk gece hiç uyumamıştı ama yine de diğer atletlerin oldukça gerisindeydi.

Koşmaya devam etti. Koşarken ona yarıştaki stratejisi sorulduğunda. “Bitirene kadar koşmak.” diye yanıt veriyordu ve dediğini yaptı da. Her gün diğer atletlere biraz daha yaklaştı ve son gün onları geride bıraktı. Cliff Sadece 61 yaşında zorlu bir maratonu kazanmadı, aynı zamanda yarış rekorunu 9 saatle geçti ve ulusal bir kahraman oldu. Avustralya halkı dünyanın en iyi atletlerini geride bırakan bu 61 yaşındaki çiftçiyi çok sevdi.

875 kilometrelik yarışı uyuması gerektiğini bilmeyerek 5 gün, 15 saat ve 4 dakikada koştu. Yarışta, koyunları kovaladığını ve onları fırtınadan korumaya çalıştığını hayal ederek koştuğunu söyledi.

Cliff 10.000 dolarlık ödülü kazanınca, ödülden haberi olmadığını söyledi ve ödülü kabul etmedi. Paranın yarışı Cliff’in ardında bitiren ilk 5 kişiye 2000’er dolar olarak dağıtılmasını istedi. Ne bu yarışta ne de bundan sonra katıldığı diğer yarışlarda hiçbir ödülü kendi için istemedi.

Yardım kuruluşlarının yararına birçok koşuya katıldı, çoğunu tamamlayamasa da bir halk kahramanı olarak halkın sevgisini kazandı. Uzun süren hastalığının ardından 2 Kasım 2003 yılında, 81 yaşında hayata veda etti.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder